دسته: آمار
بازدید: 21 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 136 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 25
خلاصه
امروزه كمتر شاخهای از علوم را میتوان یافت كه نیازمند به تحقیق نباشد . بیتردید حل مشكلات و مسائل گوناگون جوامع و همچنین گسترش مرزهای دانش بستگی به انجام تحقیقات در زمینههای مختلف دارد . تحقیقات را بر اساس نتایج آنها میتوان به سه گروه بنیادی ، كاربردی، بنیادی- كاربردی (توسعهای) تقسیم نمود . از آنجا كه تحقیقات بنیادی توسط مراكز تحقیقی خاصی صورت میگیرد ، اكثر تحقیقاتی كه انجام میشوند و در دسترس قرار دارند ، تحقیقات كاربردی هستند . این نوع تحقیقات نیز بر حسب استفاده از روشهای آماری به دو گروه تحقیقات توصیفی و تحلیلی تقسیم میشوند.
آمار
آمار چیست؟
بیشتر مردم با كلمه آمار،به مفهومی كه برای ثبت و نمایش اطلاعات عددی به كار می رود، آشنا هستند: تعداد بیكاران،قیمت روزانه بعضی از سهام در بازار بورس، تعداد افراد تلف شده در اثر شیوع یك بیماری، مثالهایی از این مفهوم اند.ولی این مفهوم منطبق با موضوع اصلی مورد بحث آمار نیست.آمار،عمدتا"با وضعیتهایی سروكار دارد كه در آنها وقوع یك پیشامد به طور حتمی قابل پیش بینی نیست.استتنتاجهای آماری غالبا"غیرحتمی اند، زیرامبتنی بر اطلاعات ناكامی هستند:تخمین نرخ جاری بیكاری در یك ناحیه بر مبنای مطالعه روزی چند هزار نفر از مردم، یا بررسی یك طرح جدید ترافیك برمبنای نظرخواهی از تعدادی از افراد یك منطقه،مثالهایی ازاین موضوع اند.موارد دیگری ازعدم حتمیت وقتی پیش می آید كه مشاهدات مكرر برروی یك پدیده،نتایج متفاوتی به دست دهند،حتی اگر سعی كنیم عوامل مؤثر بر پدیده ای را كه قرار است مشاهده شود كنترل كنیم.مثلا"،همه درختان كاج یكساله دارای بلندی یكسان نیستند،حتی اگر از یك نوع نهال باشند و تحت شرایط یكسان نور، هواوخاك قرارگیرند.آمار به عنوان یك موضوع علمی،امروزه شامل مفاهیم و روشهایی است كه در تمام پژوهشهایی كه مستلزم جمع آوری داده ها به وسیله یك فرایند آزمایش و مشاهده و انجام استنباط و نتیجه گیری بوسیله تجزیه و تحلیل این داده ها هستند،اهمیت بسیار دارند. تعریف آمار: آمار،مجموعه ای ازمفاهیم وروشهاست كه درهرزمینه پژوهش،برای گردآوری وتعبیر اطلاعات مربوط به آن وانجام نتیجه گیریها، درشرایطی كه عدم حتمیت و تغییر وجود دارد،به كارمی رود.معادل كلمه آمار در زبان انگلیسی «statistics» است كه از لحاظ تاریخی، از كلمه لاتین « status» مشتق شده و یكی از معانی كلمه اخیر،« state» (دولت ) است. نقش آمار در زندگی روزمره: پی بردن به واقعیات امور ازطریق گردآوری و تعبیر داده ها،منحصر به پژوهشگران حرفه ای نیست.این امردرزندگی روزمره همه مردم كه می كوشند،آگاهانه یا ناآگاهانه،مسائلی را درباره جامعه،شرایط زندگی،محیط زندگی خودوكل دنیا درك كنند،معمول است.برای كسب اطلاع ازوضع بیكاری،آلودگی ناشی ازضایعات صنعتی،اثر یك مسكن دررفع بیماری وسایرمسائل موردعلاقه درزندگی روزمره؛اطلاعات وارقام راجمع آوری و آنها راتفسیر می نماییم یا كوشش می كنیم كه تفسیرهای دیگران رابفهمیم. بنابراین،هرروز از طریق تجزیه و تحلیل ضمنی اطلاعات مبتنی بر واقعیات، عمل كسب آگاهی انجام می گیرد. منابع اطلاعات مبتنی بر واقعیات می توانند تجربیات
مقدمه
هر تحقیق ممكن است سه نوع نتیجه به همراه داشتــه
باشد؛
• بدست آوردن نتایجی علمی كه میتواند برای اجرای یك تحقیق كامل دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
• بدست آوردن اطلاعاتی كه میتواند توسط قسمتهای مختلف جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
• بدست آوردن اطلاعات و نتایجی بین دو نوع اول و دوم فوق . یعنی ممكن است نتایجی علمی بدست آیند كه هر چند برای اجرای یك تحقیق كامل دیگر مورد استفاده قرار میگیرند، اما قابل استفاده برای قسمتهای مختلف جامعه نیز باشند.
بر اساس تقسیمبندی فوق ،تحقیقات نیز در سه گروه به شرح زیر قرار خواهند گرفت :
• تحقیق بنیادی، كه جهت گسترش و بسط دانش پایه و به خاطر فهم آن اجرا میشود.
• تحقیق كاربردی، كه برای یافتن راه حل مشكلات و مسائل مختلف با ماهیت علمی اجرا میشود.
• تحقیق بنیادی، كاربردی، (توسعهای) كه تركیبی از دو نوع تحقیق فوق میباشد.
هدف تحقیق بنیادی (و همچنین بنیادی ، كاربردی) كه معمولاً توسط مراكز تحقیقی خاصی صورت میگیرند، گسترش مرزهای موجود در دانش است. لذا اكثر تحقیقاتی كه ملاحظه میشوند و در دسترس قرار دارند ، تحقیقات كاربردی هستند. این تحقیقات نیز بر حسب نوع استفاده از روشهای آماری به دو گروه توصیفی و تحلیلی تقسیم میشوند.
جامعه آماری
تحقیق توصیفی شامل جمعآوری و ارائه منظم دادههاست تا تصویر روشنی از یك موقعیت خاص را نشان دهد. لذا برای انجام یك تحقیق توصیفی ( و بطور كلی یك تحقیق ) بایستی ابتدا اطلاعات لازم در بارة موضوع مورد تحقیق جمعآوری شود. سپس برای درك بهتر پدیده مورد نظر ، اطلاعات جمعآوری شده تجزیه و تحلیل گردیده ، در نهایت نتایجی از آن استخراج گردد. بنابراین مطالعه در قضاوت معقول در بارة موضوعها بر مبنای یك جمع انجام میشود و قضاوت بر مبنای یك اطلاع خاص اصولاً مطرح نیست . این جمع ‹‹ جامعه آماری ›› نامیده میشود . در نتیجه مجموعة افراد یا اشیائی كه حداقل در یك خصوصیت مشترك باشند ، جامعه آماری را تشكیل میدهند . این خصوصیت را نیز ، صفت مشخصه مینامند . برای انجام هر تحقیق ، در قدم اول باید جامعه آماری مورد نظر بدون هیچگونه ابهامی مشخص باشد.