دسته: دندانپزشکی
بازدید: 47 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 26 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 44
*مقاله درمورد کرم خوردگی دندان و عواقب آن*
کرم خوردگی دندان
یكی از عوارض و مشكلات بشر امروز كرم خوردگی دندان است كه روز به روز زیادتر شده دندان را فاسد و پوسیده نموده تولید درد شدید مینماید كه گاهی با ورم لثه و آبسة دردناك توأم است.
دندان عضو حساسی است كه در اثر عدم توجه و مراعات نكردن اصول بهداشت ممكن است ایجاد ناراحتی و درد شدید كرده باعث زشتی صورت و ضعف بینایی و عوارض ریوی و قلبی و ضعف شدید اعصاب شود كبد و كلیهها را خراب كرده و در دستگاه گوارش تولید اختلال نماید و گاهی ممكن است تولید سردرد شدید و عوارض رماتیسمی كند بطوری كه پزشكان را در تشخیص علت بیماری دچار اشتباه و سردرگمی نماید. یكی از علل پوسیدگی و كرم خوردگی دندان ماندن ذرات غذا مخصوصاَ غذاهای شیرین و گوشتی در لابهلای دندان است و این ذرات در اثر ماندن و گندیدن تولید عفونت مینماید و این عفونت باعث فساد لثه و دندانها میشود. علت دیگر پوسیدگی و كرم خوردگی دندانها سستی و از بین رفتن مینای آنهاست كه از فلز فلوئور تركیب شده است فلوئور در معادن به مقدار زیاد و در آب به مقدار كمی وجود دارد در قدیم املاح آن در بعضی از آب قناتها از جمله قنات دانشگاه تهران و قنات مقصود بیك در تجریش زیاد بود ولی با لولهكشی آب تهران مقدار آن بسیار كم شده كه این امر موجب شده تا روزبهروز پوسیدگی دندان در این شهر زیاد شود در بعضی از كشورها برای پیشگیری از كرمخوردگی دندان مقدار كمی از املاح این شبه فلز را به آب آشامیدنی اضافه مینمایند خوشبختانه در آب آشامیدنی بعضی از شهرها و دهات ایران از این املاح به مقدار كافی وجود دارد كه از آن جمله میتوان شهر اردبیل و دهات شاهسون نشین را نام برد.
مینای دندان از شبه فلز فلوئور تشكیل شده و كمی و زیادی این شبه فلز است كه دوام آن را كم و زیاد مینماید زیادی شبه فلز فلوئور دندان را زرد و طلایی مینماید و اگر شنیده باشید بعضی از حیوانات دارای دندان طلایی هستند و یا دندان جلوی شخصی طلایی رنگ است اثر این شبه فلز است بنابراین استحكام آن با رنگ دندان اثر معكوس دارد یعنی دندانهای سفید كم دوامتر از دندانهای زرد است.
اثر چای و دخانیات در دندان
چای مخصوصاَ چای جوشیده دارای كمی فلوئور میباشد و كسانی كه چای پررنگ و غلیظ میخورند دارای دندانهای زرد بوده و كمتر به پوسیدگی دندان مبتلا میشوند و برعكس معتادان به كشیدن دخانیات دندانهایشان در اثر نیكوتین توتون زرد میشود دارای لثههای خراب و مریض بوده و زودتر از اشخاص غیر معتاد به درد دندان مبتلا شده و آنرا از دست خواهند داد. مبتلایان به ضعف كلیه كه املاح بدن خود را كمتر از دست میدهند فلوئور بدن خود را كمتر خارج كرده و دندانهایشان دیرتر كرم میخورد روی همین اصل دارو سازان و دندانپزشكان افزودن این شبه فلز را به آب و یا نمك توصیه مینمایند. كارخانجات سازندة خمیر دندان نیز از این اصل استفاده كرده خمیر دندانهایی فلوئوردار ساخته و به بازار فرستادهاند كه تأثیر زیادی ندارد و حتی برای اینكه این شبه فلز بهتر جذب دندان شود مسواكهای برقی را بكار بردهاند كه زیاد مفید نبوده و تنها را استفاده خوردن املاح به مقدار خیلی كم از راه آب و غذا است.
دندانشویهها (سنونها)
دارو سازان سنتی قدیم ایران نخستین دانشمندانی بودند كه در فكر بهداشت دندان افتاده و نسخههایی جهت حفظ آن اختراع كرده و به نام سنون ساخته و در اختیار بیماران قرار دادهاند.
سنون چیست؟
در زبان عربی به دندان سن و به داروهای مفید برای آن سنون میگویند و آنها
شامل دندانشویهها، خمیرهای دندان و گرد دندان میباشد و در اینجا از سنونهایی صحبت میكنیم كه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان مفید میباشند و داروی اصلی این مقصود تركیباتی است كه دارای شبه فلز فلوئور باشند. داروسازان و دندانپزشكان قدیم ایران با اینكه از وجود این شبه فلز آگاهی نداشتن با وجود این از راه تجربه برای این كار از تركیباتی استفاده كرده و تجویز نمودهاند كه دارای مقدار فلوئور طبیعی میباشند. این شبه فلز در طبیعت علاوه بر معادن به مقدار كافی در آب دریا و تركیبات بدن حیوانات دریایی وجود دارد مخصوصاَ در استخوان ماهیها و جلد صدفهای دریایی و فرآوردههایی كه از دریا به دست میآید كه یكی از مهمترین آنها كف دریا است و آن صدف موجود در بدن جانوری دریایی به نام ماهی مركب است كه از دستة نرمتنان میباشد. صدف این جانور برخلاف سایر نرمتنان دیگر كه خارج بدن آنها میپوشاند نیست بلكه به صورت تیغة كم و بیش پهن و ضخیم بوده و در پشت حیوان در زیر جلد قرار دارد و پس از مرگ جانور به صورت جسم سخت و بادوامی میماند و چون به علت داشتن خلل و فرج زیاد از آب سبكتر است در روی آب دریا شناور شده و با كمك امواج دریا به سوی ساحل روانه میگردد ساكنان كنار دریا آنها را جمعآوری كرده و به نام كف دریا به فروش میرسانند این صدف دارای املاح زیاد دریایی از جمله فلوئور میباشد كه به علت طبیعی بودن قابل جذب بدن انسان بوده و مینای دندانها را محكم و با دوام مینماید. كف دریا بهآسانی نرم میشود و چون روی آن مایعات ترش مثل سركه و آبلیمو بریزند ایجاد جوشش كرده و املاح آن حل شده و قابل استفاده و جذب میشوند این گرد برای جلوگیری از كرمخوردگی دندان و سخت شدن مینای آن فوقالعاده مؤثر است.